2021-01-04 08:14:51• hírek • Bede Emőke

Búcsút intett az uniónak Nagy-Britannia. Leáldozott a jobbkormányosoknak is?

Lévén, hogy nem hosszabbították meg a Brexit, tehát az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési egyezmény átmeneti időszakát, ezért 2021-től a szigetországból érkező jobbkormányos autókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az EU-n kívülről érkező, hasonló berendezésű járművekre. Ez azt jelenti, hogy nem kaphatnak törzskönyvet, és be sem jegyezhetők többé Romániában.

A január 1-ével életbe lépő rendelkezés ugyanakkor nem befolyásolja mindazon jobbos autók helyzetét, melyeket még ezen időpont előtt forgalomba írtak, és természetesen azokét sem, amelyeknek újdonsült tulajdonosa vállalja, hogy – eleget téve az európai elvárásoknak – annak rendje és módja szerint „balosítja” a behozni kívánt járgányt. Mivel azonban az ilyen beavatkozások igencsak költségesek – akár több ezer euróra is rúghatnak modelltől függően –, így a korábban pénztárca-barátnak számító jobbkormányosok már korántsem képeznek majd olyan gazdaságos választást.


Magasabb a balesetek esélye?

A 2020-as esztendő első felében történt 25, jobbkormányos autót is érintő balesetből 24-et épp ennek vezetője okozott – közölte korábban a Román Rendőrség. A hatóság szerint ez főként annak tudható be, hogy a jobbkormányos autók vezetőinek előzéskor sokkal nehezebb dolguk van, mint a balkormányos járművek sofőrjeinek. Éjszaka vagy kedvezőtlen időjárási körülmények, például köd, eső vagy havazás esetén pedig ez még kockázatosabbá válik – jegyzik meg.


A tavalyi év első hat hónapjában tehát 25 olyan súlyos balesetet jegyeztek Romániában, amelyekben jobbkormányos autók is érintettek voltak. A balesetekben 16 személy életét vesztette, 24-en pedig súlyosan megsérültek. A 25 balesetből 24-et a jobbkormányos autó vezetője okozott. 2019-ben a jobbkormányos balesetek száma 90 volt, ezekben 35 személy meghalt, 88-an súlyosan megsebesültek. 77 esetben a jobbkormányos autót vezető sofőr hibájából következett be a szerencsétlenség – fejtette ki a rendőrség.


Málta és Ciprus továbbra is a pakliban

A britekhez ezer szállal kapcsolódó Máltán és Cipruson is jobbkormányos autókkal szelik az utakat, mivel azonban ezen államok továbbra is tagjai az Európai Uniónak, így az innen érkező jobbkormányosokat ezentúl is forgalomba lehet írni Romániában, mi több, balosítani sem kell ezeket.


További információkért érdemes felkeresni a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal honlapját, ahol egy külön aloldalt hoztak létre e témában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: